четвер, 4 лютого 2016 р.

День відкриття Антарктиди

29 січня ми з учнями нашої школи на уроці географії відзначали 196 річницю з Дня відкриття Антарктиди


До заняття учні підготували історичну довідку про те, що 28 січня 1820 року дві шлюпки під назвами «Восток» і «Мирний» пристали до узбережжя Антарктиди. Це була експедиція під керівництвом Фаддея Беллінсгаузена і Михайла Лазарєва. Вони вважаються офіційними першовідкривачами Антарктиди.


Відомо, що після цієї експедиції було підтверджено існування шостого материка. Раніше його наявність передбачалося гіпотетично. І нерідко його пов’язували з Південною Америкою. Але після експедиції російських вчених, які обігнули Земну кулю через льоди південного полюса, було встановлено точне свідчення про існування материка на південному полюсі Землі. Беллінсгаузен і Лазарєв тільки підійшли до льодовиків. А першими людьми, які спустилися на континентальну частину Антарктиди, були капітан судна «Антарктика» Крістенсен і викладач природних наук Карстен Борхгревінк.
У допоміжному загоні англійської антарктичної експедиції Скотта був українець Антон Омельченко. На честь першого українця, що побував на Південному полюсі, названа одна з бухт в Антарктиді.
Американський дослідник Антарктиди Річард Берд у 1947 році писав: «На краю нашої планети лежить, як спляча принцеса, земля, закута в блакитне. Зловісна і прекрасна, вона лежить у своїй морозної дрімоті, в складках мантії снігу, що світиться аметистами і смарагдами льодів. Вона спить в переливах крижаних світла Місяця і Сонця, і її горизонти пофарбовані рожевими, блакитними, золотими та зеленими тонами пастелі… Антарктида – материк,який  за площею майже дорівнює Південній Америці, внутрішні області якої нам відомі фактично менше, ніж освітлена сторона Місяця ».
Антарктида – це цілий континент, який розташовується на півдні Землі. Його центр майже збігається з південним полюсом. Омивається Південним океаном. Площа всього континенту становить 14,4 тисячі квадратних кілометрів. До території Антарктиди також відносять і острови, розташовані в водах Південного океану. Постійне населення – відсутнє. Понад 99 відсотків території вкрито льодом, товщина якого досягає 4500 м. Є й гірські райони, найбільша висота яких досягає 5140 м (масив Вінсон в горах Елсуорт). Тут полюс холоду планети (-88,3оС на станції "Восток").

На уроці також була проведена вікторина «Кращий знавець Антарктиди» та групове змагання «Юні дослідники», де учні удосконалювали свої знання про Антарктиду та історію її дослідження. 
















Немає коментарів:

Дописати коментар