понеділок, 29 лютого 2016 р.

27 лютого - Міжнародний день полярного ведмедя

27 лютого у світі відзначався Міжнародний день полярного ведмедя (International Polar Bear Day). Цей День з’явився в наших календарях у 2014-му році з метою поширення інформації про полярних ведмедів і привернення уваги суспільства до необхідності їх охорони.


Незважаючи на те, що полярні ведмеді зазвичай народжуються на землі, вони проводять більшу частину свого життя в морі. Їх офіційна назва Ursus Maritimus, що означає «морський ведмідь».
Цікаво, що шкіра полярних ведмедів насправді чорна. Це допомагає їм зберігати тепло.
Полюючи на тюленів, полярні ведмеді використовують чимало психологічних та інтелектуальних трюків. Вони навіть закривають лапами свої чорні носи, щоб їх не помітили фоні на снігу.
У білих ведмедів особливо розвинене почуття нюху. Вони чують тюленя в льодах на відстані до 30 кілометрів.
Полярним ведмедям дуже комфортно при температурі навколишнього середовища мінус 45 градусів і нижче. Тепло зберігається завдяки двом шарам хутра та товстому шару підшкірного жиру. Білий ведмідь, на відміну від бурого, не впадає у сплячку, виняток становлять тільки вагітні самиці білих ведмедів. Новонароджений ведмедик важить близько кілограма. А доросла особина  має до 700 кг і виростає до 3 метрів в довжину. У полярного ведмедя, як правило, незграбна і великовагова хода з середньою швидкістю ходьби близько 5,6 км/год. Але, незважаючи на свої гігантські розміри, ведмеді можуть розвивати швидкість пересування до 40 км / год. Такі параметри роблять полярного ведмедя найбільшим наземним хижаком в світі. 

У неволі тривалість земного існування арктичного звіра досягає 30 років, а то і більше. У природних умовах він живе не довго, оскільки є предметом нелегального полювання. Браконьєрів не зупиняє той факт, що тварина занесена в «Червону книгу». За приблизними оцінками вчених, сьогодні у світі налічується приблизно 20-25 тисяч особин білого ведмедя.
 Важливо пам'ятати, що білих ведмедів можна зустріти тільки в Арктичних широтах, поблизу Північного полюса. В Антарктиді, поблизу Південного полюса, білі ведмеді не мешкають.

На уроці географії ми з учнями говорили про необхідність вирішувати проблему танення полярних льодів – основну причину загрози зникнення популяцій полярних ведмедів. Бо якщо не вжити заходів зі скорочення шкідливих викидів вуглецю, які викликають глобальне потепління, то вже в найближчому майбутньому ми можемо стати свідками загрози зникнення цих прекрасних тварин з нашої планети.

Тим часом екологічні організації роблять все можливе для захисту полярних тварин. Будемо сподіватися, у майбутньому вбивства полярних ведмедів назавжди залишаться в минулому.

Немає коментарів:

Дописати коментар